MAL512 Ledelse, lederutvikling og etikk

Undervisningssemester Se ATHs nettsider
Studiested Se ATHs nettsider
Emneansvarlig Professor Jan Inge Jensen
Undervisningsspråk Skandinaviske språk og ev. engelsk
Mars 2013

Bachelorgrad i teologi eller tilsvarende, se for øvrig de spesifikke opptakskrav for Master i ledelse og menighetsutvikling

Emnet MAL512 Ledelse, lederutvikling og etikk utgjør 10 studiepoeng av emnegruppen MAL500. Emnet er et obligatorisk emne i studieprogrammet Master i ledelse og menighetsutvikling.

• Kunne ulike teorier om ledelse og organisering med relevans for menighet.
  • Kunne teorier og kjenne metoder for lederutvikling.
  • Kunne teologiske og etiske perspektiver på ledelse og lederutvikling.
  • Kunne redegjøre for og drøfte sentrale problemstillinger knyttet til organisering og ledelse i ulike kontekster.
  • Kunne demonstrerte teologisk og etisk refleksjon over lederrollen.
  • Kunne utforme lederutviklingsprogram i egen organisasjon.
  • Kunne drøfte hvordan ulik organisasjonsdesign påvirker menighetens arbeid.
  • Kunne utforme plan for egen læring.
  • Kunne utvise god forståelse for hvordan ulike former for ledelse og organisering påvirker organisatorisk atferd.
  • Kunne dokumentere god yrkesetisk refleksjon som leder og utvise respekt for medmennesker.
  • Kunne reflektere over egen praksis.
  • Kunne utvikle sin integritet som leder og som forbilde.

I dette emnet tas det sikte på å gi studentene innsikt i teorier og metoder i ledelse og lederutvikling slik at de settes i stand til å drøfte sentrale problemstillinger knyttet til ledelse og lederutfordringer, til å reflektere over egen og andres ledelse og til å kunne utforme og gjennomføre utviklingsprogrammer for ledere i egen menighet/organisasjon. Dessuten skal studentene utvikle forståelse og evne til etisk refleksjon rundt egen og andres lederskap og kunne være i stand til å forstå når ledelse blir uetisk.

En ukes intensiv undervisning, med forelesninger, dialoger og gruppesamtaler, samt to til tre ettermiddags- og/eller kveldssamlinger.

Studentene skal ved undervisningens begynnelse innlevere et refleksjonsnotat og bokrapporter etter nærmere oppgitt mal.

Eksamensformen i MAL512 er hjemmeeksamen. Gradert karakter A-F.
For å kunne melde seg opp til eksamen, må følgende elementer av emnet være fullført og bestått:
  • Obligatorisk kursdeltakelse (maks. 25% fravær)
  • Obligatorisk innlevering etter oppgitt mal:
    • Bokrapporter
    • Refleksjonsnotat som knyttes til bokrapportene
  • Gjennomgått oppgaveseminar

Det vil bli avholdt evaluering av kursuken og emnets forelesninger etter retningslinjene i Ansgar Teologiske Høgskoles kvalitetssikringssystem.

Grunnbok
Berg, M.E. (2008). Ledelse, verktøy og virkemidler, 3. utg. Oslo: Universitetsforlaget (s 9-282, antall sider 273)

Ledelse i et kristent etisk perspektiv
Banks, R. & Ledbetter, B. M. (2004). Reviewing Leadership: A Christian Evaluation of Current Approaches, Grand Rapids: Baker Academic (120 sider)