MAL512 Ledelse, lederutvikling og etikk

Studiested Se ATHs nettsider
Emneansvarlig Professor Jan Inge Jensen
Mars 2013

Bachelorgrad i teologi eller tilsvarende (les mer om de spesifikke opptakskravene).

Emnet MAL512 Ledelse, lederutvikling og etikk utgjør 10 studiepoeng av emnegruppen MAL500. Emnet er et obligatorisk emne i studieprogrammet master i ledelse og menighetsutvikling.

• Kunne ulike teorier om ledelse og organisering med relevans for menighet
  • Kunne teorier og kjenne metoder for lederutvikling
  • Kunne teologiske og etiske perspektiver på ledelse og lederutvikling
  • Kunne redegjøre for og drøfte sentrale problemstillinger knyttet til organisering og ledelse i ulike kontekster
  • Kunne demonstrerte teologisk og etisk refleksjon over lederrollen
  • Kunne utforme lederutviklingsprogram i egen organisasjon
  • Kunne drøfte hvordan ulik organisasjonsdesign påvirker menighetens arbeid
  • Kunne utforme plan for egen læring
  • Kunne utvise god forståelse for hvordan ulike former for ledelse og organisering påvirker organisatorisk atferd
  • Kunne dokumentere god yrkesetisk refleksjon som leder og utvise respekt for medmennesker
  • Kunne reflektere over egen praksis
  • Kunne utvikle sin integritet som leder, og som forbilde

I dette emnet tas det sikte på å gi studentene innsikt i teorier og metoder i ledelse og lederutvikling slik at de settes i stand til å drøfte sentrale problemstillinger knyttet til ledelse og lederutfordringer, til å reflektere over egen og andres ledelse og til å kunne utforme og gjennomføre utviklingsprogrammer for ledere i egen menighetsorganisasjon. Dessuten skal studentene utvikle forståelse og evne til etisk refleksjon rundt egen og andres lederskap og kunne være i stand til å forstå når ledelse blir uetisk.

• En ukes intensiv undervisning, med forelesninger, dialoger og gruppesamtaler.
  • To til tre ettermiddags- og/eller kveldssamlinger
Studentene skal ved undervisningens begynnelse innlevere et refleksjonsnotat etter nærmer oppgitt mal.

I dette emnet skriver studenten en seminaroppgave på 5000 ord (+/- 10 %) under veiledning. Oppgaven vurderes etter gradert skala A – F. For å få vurdert oppgaven, må følgende elementer være fullført og bestått:
  • Obligatorisk kursdeltakelse (maks. 25% fravær)
  • Innledende oppgaveseminar, med
    • innlevering av oppgaveutkast
    • veiledningssamtale med faglærer/veileder
  • Et refleksjonsnotat etter nærmere oppgitt mal skal være innlevert før kursstart

Det vil bli avholdt evaluering av emnets forelesninger etter retningslinjene i Ansgar Teologiske Høgskoles kvalitetssikringssystem.

Grunnbok
  • Morten E Berg 2008: Ledelse, verktøy og virkemidler, 3. utgave. Universitetsforlaget. (s 9-282, antall sider 273)
Ledelse i et kristent etisk perspektiv
  • Banks, R. & Ledbetter, B. M., 2004: Reviewing Leadership: A Christian Evaluation of Current Approaches, Baker Academic. (120 sider)