MAL521 Endringsforkynnelse (Transformativ forkynnelse)

Kode MAL521
Undervisningssemester Se ATHs nettsider
Studiested Se ATHs nettsider
Emneansvarlig Ikke avklart
Mars 2013

Bachelorgrad i teologi eller tilsvarende (les mer om de spesifikke opptakskravene).

Emnet MAL521 Endringsforkynnelse utgjør 10 studiepoeng av emnegruppen MAL520 Emnet er et valgemne i studieprogrammet Master i ledelse og menighetsutvikling.

• Inngående kjennskap til endringsforkynnelse innebærer både for forkynner og tilhørere.
  • Kunne kritisk begrunne kristen endringsforkynnelse ut fra Bibelen og den kristne tradisjon, herunder forholdet mellom Åndens gjerning og forkynnerens gaver og kompetanse.
  • Kunne analysere og kritisk bedømme likheter, forskjeller og særpreg ved tidligere forkynnere og forkynnertradisjoners praktisering av endringsforkynnelse.
  • Kunne analysere og drøfte hva slags forkynnelse som skaper endring i en gitt kultur.
  • Kunne analysere de praktiske og teoretiske kunnskapene om endringsforkynnelse og anvende disse i sin egen forkynnelse.
  • Evne til å fornye forkynnertradisjoner gjennom teoretiske og metodiske refleksjoner.
  • Kunne anvende relevant kunnskap om den kulturelle konteksten der forkynnelsen praktiseres.
  • Kunne gi en kritisk evaluering av forkynnelse ut fra bibelske, etiske og religionspsykologiske kriterier.
Generelle kompetanse
  • Ha et begrunnet syn på endringsforkynnelsens basis i de bibelske tekster.
  • Ha utviklet en moden, integrert og ydmyk holdning til forkynnertjenesten.
  •  Ha en grunnholdning av respekt overfor tilhørere og medarbeidere, anerkjenne deres selvstendighet og frie valg.
  • Ha en integrert overbevisning om at forkynnelsen av Guds ord – ved Åndens hjelp - skaper forandring og fremgang for Guds rike.

Dette emne skal gi studentene fordypet innsikt i hvilken forkynnelse som skaper forandring i individer, menigheter og samfunn. Undervisningen tar sikte på å tydeliggjøre det dynamiske samspill som skjer i skjæringspunktet mellom Bibelordet, Åndens nærvær, en forsamling og en moden forkynner.

• En ukes intensiv undervisning, med forelesninger, dialoger og samtaler
  • En eller to ettermiddags eller kveldssamlinger

I dette emnet skriver studenten en seminaroppgave på 5000 ord (+/- 10 %) under veiledning. Oppgaven vurderes etter gradert skala A – F. For å få vurdert oppgaven, må følgende elementer være fullført og bestått:
  • innledende oppgaveseminar
  • innlevering av oppgaveutkast
  • en veiledningssamtale med faglærer/veileder
  • skriftlig 90 minutters emneprøve

Det vil bli avholdt evaluering av emnets forelesninger etter retningslinjene i Ansgarskolens kvalitetssikringssystem.

(ca. 800 sider)
  • Andersen, Leif (2006): Teksten og tiden. En midlertidig bok om forkyndelsen.  Bd 2. Lohse Fredericia s. 195-280.
  • Austnaberg, Hans (2009): Om betydningsfull forkynnelse og endringserfaringer i Austnaberg og Mæland (red) Grensesprengende, Tapir, Trondheim s. 73-95.
  • Chapell, Bryan (1992): Using Illustrations to Preach with Power. Zondervan Publishing House, Grand Rapids 190 sider.
  • Day, David, Ashley, Jeff, Francis, Leslie J. (2005): A reader on preaching. Making Connections. Ashgate Pub. Ltd. London UK. s 113-150; 245-275.
  • Hybels, B., Briscoe, S., Robinson, H.(1989) Mastering Contemporary Preaching, Portland, Multnomah Press 171 sider
  • Pagitt, Doug(2005): Preaching Re-imagined: the Role of the Sermon in Communities of Faith.  Grand Rapids  251 sider
  • Tveitereid, Knut (2009): I interaktivitetens navn. Forkynnelse i grensesnittet mellom evangeliet, kirken og kulturen i Austnaberg og Mæland (red) Grensesprengende, Tapir, Trondheim  s. 169-186.
Supplerende litteratur:
  • Robbinson, H. & Larson, C. B. (2005): The art and craft of biblical preaching. Zondervan, s.. 23-114 (91 sider)
  • Carson, D.A.(1984):  Biblical Interpretation and the Church. Text and Context, Gran Rapids, Baker  225 sider.
  • Halvorsen, P.B. (1989): Katolske prekener. Oslo, St.Olav Forlag 1989. 158 sider
  • Howard, D.M. ed. (1977) ( Declare His Glory Among the Nations. Downers Grove, InterVarsity Press,  257 sider.
  • Jansen, J.J.(1912) Forkyndelsen. Et livsspørsmål for kirke og folk. Kristiania, H. Aschehoug & Co. ,239 sider.
  • Larsen, D.L.(1989): The Anatomy of Preaching. Identifying the Issues in Preaching Today. Gran Rapids, Baker  193 sider..
  • Larsen, D.L.(1992):The Evangelism Mandate. Recovering the Centrality of Gospel Preaching. Wheaton, Crossway Books, 226 sider.
  • Larsen, D.L.(1998): The Company of the Preachers, A History of Biblical Preaching from the Old Testament to the Morderen Era, Gran Rapids, Kregal Publications,  857 sider.
  • Nordhaug, H.(2000):…så mitt hus kan bli fullt. En bok om prekenen. Luther Forlag, Oslo, 242 sider.
  • Robinson, H.W.(1980): Biblical Preaching. The development and Delivery of Expository Preaching. Gran Rapids, 208 sider.
  • Stott, J.(1982): The Art of Preaching in the Twentieth Century. Between Two Worlds. Gran Rapids, Eerdmans , 335 pages  (English edition: Why I Believe in Preaching)
  • Stott, J.(1986) The Cross of Christ, Leicester, InterVarsity Press,, 351 sider.
  • Sæbø, M., red. (1976): Så sier Kirkens Herre. Med Det gamle testamente på prekestolen.Oslo. Land og kirke, 227 sider

Oppdatert 15. september 2015