MAL522 Gudstjeneste, liturgikk og møtedesign

Studiested Se ATHs nettsider
Emneansvarlig Dosent Lars Råmunddal
Mars 2013

Bachelorgrad i teologi eller tilsvarende (les mer om de spesifikke opptakskravene).

Emnet MAL522 Gudstjeneste, liturgikk og møtedesign utgjør 10 studiepoeng av emnegruppen MAL520. Emnet er et valgemne i studieprogrammet Master i ledelse og menighetsutvikling.

• Ha kunnskap om ulike typer av liturgi i kirkens historie, herunder tenkning, praksis og reformarbeid i de nordiske folkekirker
  • Ha inngående kunnskap om ulike teologiske perspektiver på sentrale elementer som bønn, tilbedelse og lovsang, preken, dialog og bruken av de Åndens gaver
  • Ha kunnskap om hvordan disse kan formes til en helhet i en kirke og i en husmenighet
  • Ha utviklet evnen til å samarbeide og lytte til andre i kreative prosesser
  • Ha demonstrert en tydelig praktisk teologisk refleksjon over utforming av gudstjenester og møter
  • Kunne planlegge og gjennomføre en gudstjeneste eller møte i menighet og/eller husgruppe på en tydelig og trygg måte
  • Ha utviklet en tydelig etisk refleksjon over møte med ulike mennesker i en gudstjenestesammenheng
  • Ha evne til å reflektere konstruktivt over egen praksis
  • Kunne anvende liturgisk kunnskap om møter og gudstjenester til å lede et fornyelsesarbeid

Emnet tar sikte på å gi en bred innføring i den kristne gudstjenestens historie og ulike tradisjoner, gudstjenestens innhold og teologi – samt gudstjenestens utforming og funksjon. Spesielt vil det bli vektlagt å drøfte forholdet mellom faste liturgiske elementer i gudstjenesten og de mer spontane – bl.a. knyttet til bruk av Åndens gaver. I emnet vil det også bli vektlagt å drøfte vilkårene for god og funksjonell planlegging, utforming og gjennomføring av ulike gudstjenesteformer i ulike konfesjonelle og kirkelige kontekster.

• En ukes intensiv undervisning, med forelesninger, dialoger og gruppesamtaler
  • Når studenten møter til undervisningsuke skal han/hun ha deltatt i 3 gudstjenester i ulike sammenhenger og skrevet et observasjonsnotat over gudstjenestens form og ledelse (ca. 1 side pr gudstjeneste). Observasjonsnotatene må være levert for å få anledning til å avlegge eksamen

Hjemmeeksamen – Oppgave gis av faglærer via it’s learning, studentene får 10 dager på å besvare oppgaven. Kan bestå av en stor eller to - tre mindre oppgaver.
Eksamen kan enten bestå av en essayoppgave på 5000 ord eller tre mindre essayoppgaver a 1500 ord.
Innlevering skal ha kildehenvisninger og litteraturliste
Obligatoriske observasjonsnotater må være godkjent for at kandidaten kan få avlegge eksamen
Gradert karakter A-F

Det vil bli avholdt evaluering av emnets forelesninger etter retningslinjene i Ansgarskolens kvalitetssikringssystem.

(ca 900 sider)
  • Banks, R. (1990): Going to Church in the First Century (2. utg.) Seedsowers Christian Books Publishing, 46 sider.
  • Berger, T., & Spinks, B. D. (2009): The Spirit in Worship: Worship in the Spirit. Pueblo Books.  3-58, s.115-178, 207-259, 285- 292, 167 sider.
  • Cherry, C. M. (2010): Worship Architect, The: A Blueprint for Designing Culturally Relevant and Biblically Faithful Services. Baker Academic. 272 sider.
  • Jones, C., SJ, E. Y., Wainwright, G., &Bradshaw, P. (1992): The Study of Liturgy (Revised.) Oxford University Press, USA. (s. 1-68, pluss selvvalgt fordypning ca. 120 sider*),187 sider.
  • J.D. Johns and C.B. Johns (1992), ‘Yielding to the Spirit: A Pentecostal Approach to Group BibleStudy’, Journal of Pentecostal Theology 1 (1992): 109-134, 25 sider.
  • Kimball, D., Crowder, D., & Morgenthaler, S. (2004). Emerging Worship: Creating Worship Gatherings for New Generations. Zondervan/YouthSpecialties.  115- 231, 116 sider.
  • Wilson, L., & Moore, J. (2009). Taking Flight With Creativity: Worship Design Teams That Work. Abingdon Press 3-108,105 sider.
Supplerende litteratur
  • F. M. Segler og R. Bradley (2006) Christian Worship. Its Teology and Practice, Nashville, Tennesse: B&H Publishing Group, ca 820 sider.

Oppdatert 16. september 2015