Arkiv og bibliotek

Historisk Arkivsenter Misjonskirken Norge

En del av skolens forskningsoppgave er å ta vare på deler av Misjonskirken Norges arkivmateriale. Det meste av dette materialet er plassert i Riksarkivet som privatarkiv. Deler av materialet er plassert i Historisk Arkivsenter (HAS) på skolens område, og er tilgjengelig etter avtale for forskere og studenter.

Gjennom HAS samarbeider skolen og Misjonskirken Norge for å samle inn materiale som finnes i Misjonskirken Norge sentralt og i de ulike menigheter slik at dette kan være tilgjengelig for forskningsvirksomhet blant studenter og ansatte.

HAS har fått 10 000 kroner fra Riksarkivaren for å ordne og digitalisere John Christensens arkiv (les mer). John Christensen var skolens første rektor.

hsa
Høgskolens fagansatte på omvisning i arkivet. Teologistudent og
prosjektarbeider Knut Ove Lofstad leser skolebestyrer John Christensens
motivasjon for å sette i gang Misjonsskolen, som senere ble til Ansgarskolen.

Historisk prosjekt

annie-skau
Våren 2018 påbegynnes HASs hittil største prosjekt - å sortere og registrere den store samlingen bilder, dokumenter, lydopptak, bibler, utmerkelser, utklipp mm etter misjonær Annie Skau Berntsen som Misjonskirken Norge arvet for 25 år siden. I løpet av årene som har gått, er materiellet grovsortert flere ganger, men først nå har det vært tid og økonomisk rom for den endelige registreringen.

Arkivleder Ingunn Rui og to-tre frivilligarbeidere har satt av to fulle arbeidsuker til å jobbe med prosjektet.

annies-platesamling
Her er Reidun Fjeld og Lilian Nordby i ferd med å registrere søster Annies platesamling.
Annie var en habil pianist og svært glad i musikk. (Foto: Ingunn Rui)

Ansgarskolens bibliotek

Skolens bibliotek har også mye historisk materiale (tidsskrifter og bøker) vedrørende kvekerbevegelsen og andre frikirkelige bevegelser. Du kan søke i bibliotekbasen her.