MAL526 Kristent lederskap i en tverrkulturell kontekst

Undervisningssemester Se ATHs nettsider
Studiested Se ATHs nettsider
Emneansvarlig Førsteamanuensis Ingrid Eskilt
Undervisningsspråk Skandinaviske språk og ev. engelsk
Mars 2013

Bachelorgrad i teologi eller tilsvarende, se for øvrig de spesifikke opptakskrav for Master i ledelse og menighetsutvikling

Emnet MAL526 Kristent lederskap i en tverrkulturell kontekst utgjør 10 studiepoeng av emnegruppen MAL520. Emnet er et valgemne i studieprogrammet Master i ledelse og menighetsutvikling.

• Ha overblikk over globale trender innen kristen lederskapsteologi og den flerkulturelle konteksten.
  • Ha innsikt i forskjellige syn på lederskap innen ulike kulturelle grupper, inkludert generasjonsforskjellene.
  • Ha forståelse for viktige hinder som finnes i samfunn og kirke for at ulike kulturelle grupper skal bli aktivt engasjert som ledere i menighet og kirke.
  • Ha en begrunnet refleksjon knyttet til spenningen mellom etniske (monokulturelle) menigheter og flerkulturelle menigheter (Homogenous Unit Principle)
  • Kunne tolke den pluralistiske og flerkulturelle konteksten teologisk og se konsekvensene av en slik teologisk forståelse for kirken og dens lederskap.
  • Kunne formulere strategier hvor det kulturelle mangfold i en organisasjon anvendes konstruktivt ved at mulige konflikter snus til en fordel.
  • Ha kompetanse til å trene og lede flerkulturelle team.
  • Kunne beskrive sitt eget lederskapssyn, hvordan egen personlighet påvirker dette, samt relatere dette til en bredere teologisk forståelse av lederskap i en flerkulturell situasjon.
  • Ha evne til å beskrive og evaluere hvordan ens eget kulturelle perspektiv påvirker egen forståelse av lederskap.
  • Være bevisst på maktperspektivene i ulike kulturelle relasjoner.
  • Se de positive mulighetene i ulike kulturers uttrykksmåte og i den globale konteksten.
  • Ha personlig trygghet som leder i samarbeid med ulike kulturelle grupper.

Emnet fokuserer på hvordan menighetsledelse utøves i en flerkulturell situasjon og studenten skal få hjelp til å tolke den pluralistiske og flerkulturelle konteksten teologisk og se konsekvensene av en slik teologisk forståelse for kirken og dens lederskap. Emnet omfatter også erfaring fra ulike miljøer i Norden som utgangspunkt for studentenes refleksjon om eget lederskap i en flerkulturell kontekst.

En ukes intensiv undervisning, med forelesninger, dialoger og samtaler, samt en eller to ettermiddags- eller kveldssamlinger.

Før kursstart skal studenten levere et refleksjonsnotat med oppgaveutkast.

I dette emnet skriver studenten en emneoppgave på 5000 ord (+/- 10 %) under veiledning. Oppgaven vurderes etter gradert skala A – F.
For å få vurdert oppgaven, må følgende elementer være fullført og bestått:
  • Obligatorisk kursdeltakelse (maks. 25% fravær)
  • Skriftlig emneprøve på 90 minutter med spørsmål fra pensum
  • Obligatorisk innlevering etter oppgitt mal:
    • Refleksjonsnotat m/oppgaveutkast
  • Gjennomgått oppgaveseminar og innledende veiledning knyttet til forslag til oppgaveinnledning

Det vil bli avholdt evaluering av kursuken og emnets forelesninger etter retningslinjene i Ansgar Teologiske Høgskoles kvalitetssikringssystem.

Dahl, Øyvind (2011). Møte mellom mennesker, Oslo: Gyldendal Akademisk, (248 sider)

Hiebert, Paul & Meneses, Eloise H. (1995). Incarnational Ministries. Grand Rapids : Baker Books. Kapittel om ”Urban Ministries”, s. 325-362. (37 sider)

Hiebert, Paul (1994). Antropological Reflections on Missiological Issues. Grand Rapids : Baker Books.  (Del II om nye menigheter, ss. 94-188, 96 sider)

Jenkins, Philip (2011). The Next Christendom: The Coming of Global Christianity. Oxford: Oxford University Press. (Utvalgte ca. 200 sider)

Kjenstadli, Knut (2008). Sammensatte samfunn, Oslo: Pax forlag. (Kap. 1-5/  21-157, 153 sider)

Lingenfelter, Sherwwod, (2008). Leading Cross-Culturally: Covenant Relationships for Effective Christian Leadership. Grand Rapids: Baker Academic. (176 sider)

Supplerende litteratur:
Culture's Consequences: Comparing Values, Behaviors, Institutions and Organizations Across Nations

International and Cross-Cultural Management Research (SAGE Series in Management Research)

Elmer, Duane (2006). Cross-Cultural Servanthood - Serving the World in Christlike Humility. Downers Grove, IL: IVP Books

Hesselgrave, David (1991). Communicating Christ Cross-Culturally. Grand Rapids: Zondervan - (Cognitive Processes - Part IV)

Hiebert, Paul (2007). Transforming Worldviews. An Anthropological Understanding of How People Change. Grand Rapids: Baker Academics (367 sider)

House, R., Hanges, P., Javidan, M., Dorfman, P. & Gupta, V. (red.) (2004). Culture, Leadership and Organizations - The Global Study of 62 Societies. London: Sage Publications Ltd.
Oppdatert 2. mai 2018