KRLE 116 Livssyn og religionsmøte

Undervisningssemester Vår
Emneansvarlig
Januar 2013

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Emnet KRLE 116 Kultur og religionsmøte. utgjør10 studiepoeng av KRLE100 Kristendom med RLE. KRLE100 skal til sammen utgjøre minst 60 studiepoeng, og er en integret del av studieprogrammet Bachelor i teologi / Bachelor i Praktisk teologi (3-årig studieløp) ved ATH.

Undervisningen foregår gjennom forelesninger og seminarer. Seminarene har obligatorisk fremmøte.

• Kunne gjengi og forklare ulike livssyns historie og særtrekk
  • Kunne forklare hva religionsdialog og religionsmøte er
  • Kunne forklare hva menneskerettigheter og religionsfrihet er
  • Kunne gjøre rede for møter mellom islam og kristendom i historisk perspektiv og i dag
  • Kunne formidle kunnskap om og undervise om ulike religion og livssyn
  • Kunne formidle kunnskap om og undervise om religionsdialog, menneskerettigheter og religionsfrihet
  • Kunne vurdere ulike kristne holdninger til muslimer
  • Kunne reflektere kritisk over ulike sider ved misjon versus religionsdialog, sett i lys av misjonsbefaling, etikk og menneskerettigheter
Generelle ferdigheter
  • Kunne vise respekt og sensitivitet i møte med mennesker med andre religioner og livssyn
  • Kunne følge normer og regler for religionsdialog
  • Utvikle en verdibasert grunnholdning basert på menneskerettigheter og religionsfrihet

Religionsmøte og menneskerettigheter (5 studiepoeng)
Kurset skal gi en innføring i temaene religionsmøte, religionsdialog og misjon, med særlig vekt på forholdet mellom kristendom og islam. Temaene vil belyses fra et menneskerettighetsperspektiv og et kjønnsperspektiv. Kurset gir en innføring i menneskerettighetenes historie og innhold, med særlig vekt på religionsfriheten.

Religioner og livssyn (5 studiepoeng)
Kurset vil gi studentene kunnskap om religiøse og livssynsmessige fenomener og tradisjoner, herunder gi innsikt i og forståelse for den rolle religioner og livssyn spiller i dagens verden. Studiet av livssynskunnskap omfatter bl.a. kjennskap til hva et livssyn er, den historiske bakgrunn for livssynsmangfoldet og eksempler på ulike livssyn.

I dette emnet skriver studenten en seminaroppgave på 3500 ord under veiledning. Oppgaven vurderes etter gradert skala A – F. For å få vurdert oppgaven, må følgende elementer være fullført og bestått:
  • innledende oppgaveseminar
  • innlevering av oppgaveutkast, inkludert problemstilling og selvvalgt pensum
  • en veiledningssamtale med faglærer/veileder
  • presentasjon av oppgavens problemstilling og struktur i grupper (avsluttende oppgaveseminar)
  • minst 75 % deltagelse på obligatoriske seminartimer
  • skriftlig emneprøve på 90 minutter med kortsvarsoppgaver fra pensum
Studenter som ikke følger undervisning ved skolen kan søke om alternativ eksamensform (skriftlig 4 timers eksamen) Søknad må sendes senest en uke etter at undervisningsperioden for emnet har startet, bruk eget skjema.

Det vil bli avholdt evaluering av emnets forelesninger og seminar etter retningslinjene i Ansgarskolens kvalitetssikringssystem.

Religioner og livssyn
  • Aadnanes, Per M. Livssyn 4 utg. Universitetsforlaget 2012 (side 11-74 og 130-291)
  • Sødal, H. K.(red.): Det kristne Norge. Innføring i konfesjonskunnskap. Kristiansand: Høyskoleforlaget, 2002. ISBN 82-7634-354-6.side 308-321
  • * Grande Per Bjørnar Sentrale Livssyn Gyldendal Norsk forlag side 57-67, og 83-97