MAL527 Åpenbaring, pneumatologi og ekklesiologi

Studiested Se ATHs nettsider
Emneansvarlig Førsteamanuensis Reidar Salvesen og docent Roland Spjuth
Mars 2017

Bachelorgrad i teologi eller tilsvarende, se for øvrig de spesifikke opptakskrav for master i ledelse og menighetsutvikling (les mer om de spesifikke opptakskravene).

MAL527 Åpenbaring, pneumatologi og ekklesiologi utgjør 10 studiepoeng av emnegruppen MAL520. Emnet er et valgemne i studieprogrammet master i ledelse og menighetsutvikling.

• God innsikt i bruken av systematisk teologisk metode og dens relevals for å utvikle kirkens formidlende tjeneste.
  • Inngående kunnskap om kristen åpenbaringsforståelse, læren om Den hellig ånd og om kirkens natur og oppdrag – samt sammenhengen mellom disse.
  • Emnet skal gi en kunnskapsbase for å kunne pedagogisk tilrettelegge forkynnelse og formidling innenfor emnets tematikk.
  • Evne til å drøfte problemstillinger knyttet til forståelsen og verdien av å bruke systematisk teologisk refleksjon i en kirkelig formidlingssituasjon.
  • Kunne formulere teologisk innsikt innenfor emneområdet med tanke på anvendelse i kristen forkynnelse og formidling.
  • Kritisk kunne vurdere ulike tilnærminger åpenbaringsforståelsen, pneumatologien og ekklesiologien
  • Bli i stand til å kritisk kunne vurdere ulike teologiske standpunkter i samspill med kirkelige praksiser og kristen forkynnelse.
  • Bli i stand til å konstruktivt bruke innsikter ervervet fra emnet i menighetsbyggende fornyende tenkning og praksis.
  • Bli i stand til å kommunisere kunnskaper fra emneområdet både med både i faglige miljøer og i kirke og menighet.

Kursbeskrivelse og arbeidsformer

Emnet setter søkelys på sentrale temaer innenfor kristen teologi og drøfter disse i et hermeneutisk og systematisk perspektiv. Emnet setter fokus på den kristne åpenbarinsforståelsens særegne karakter og problematikk, Åndens genuine rolle i åpenbaringssammenheng, i frelseshistorien og som skaper av kirken – samt kirkens tilblivelse, natur og funksjon. Emnet har som formål å gi utdypet innsikt i nevnte sentrale temaer i kristen tro og gi studenten trening i å drøfte disse ut fra bibelmaterialet, i lys av tolkningshistorien, i et økumenisk perspektiv og endelig som en ressurs for forkynnelse og undervisning i kirken.

En ukes intensiv undervisning, med forelesninger, dialoger og samtaler.
En eller to ettermiddags- eller kveldssamlinger.

I dette emnet skriver studenten en emneoppgave på 5000 ord (+/- 10 %) under veiledning. Oppgaven vurderes etter gradert skala A – F. For å få vurdert oppgaven, må følgende elementer være fullført og bestått:
  • Obligatorisk kursdeltakelse (maks. 25% fravær)
  • Innledende oppgaveseminar, med
    • innlevering av oppgaveutkast
    • veiledningssamtale med faglærer/veileder
  • Bokrapporter skal være innlevert og godkjent

Det vil bli avholdt evaluering av emnets forelesninger etter retningslinjene i Ansgarskolens kvalitetssikringssystem.

Dulles, Avery (1980). The Symbolic Structure of Revelation, Teological Studies, s. 51-73

Gravem, Peder (2003): “Ein paradigmekonflikt i systematisk teologi – Pannenberg og Lindbeck som døme». Tidsskrift for Teologi og Kirke, ss. 179-192.

Gregersen, Niels Henrik (2008): «Dogmatik som samtidsteologi». i: Dansk Teologisk Tidsskrift, 71 (4), ss. 290-310

Hegertun, Terje (2017): The Spirit Driven Church. Signs of God's graceful presence. Eugene: OR: Pickwick. (Kapitlene 1, 3, 4, 7, 8, 9)

Henriksen, Jan-Olav (2013): «Åpenbaring, erfaring og teologi.»  Teologisk tidsskrift, 2(4), (s. 379-395)

Husbands, Mark and Daniel J. Treier (Eds.) (2005):  The Community of the Word: Toward an Evangelical Ecclesiology, Downers Grove: InterVarsty Press. (Kapitlene 3, 6, 11 og 14)

McGrath, Allister (ed.) (2017): The Christian Theology Reader. Fifth edition. Chichester: Wiley. (Tekster kopieres og deles ut i undervisningen.)

Murphy, Nancey (2007): Beyond Liberalism & Fundamentalism. How Modern and Postmodern Philosophy set the Theological Agenda. Harrisburg, Pennsylvania: Trinity Press International. (Ss. 1-35)

Pinnock, Clark H. (1996): Flame of Love. A Theology of the Holy Spirit. Downers Grove, Illinois: IVP Academic. (Ss. 9-248, med unntak av ss. 113-148)

Rasmusson, Arne (2014): «Att leva med Bibeln som berättelse. En narrativ och ecclesiologisk hermeneutik. Dansk Teologisk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 41:3, ss. 231-250.

Volf, Miroslav (1998): After Our Likeness. The Church as the Image of the Trinity. (Part II, ss. 127-282). Grand Rapids: Eerdmans.

Oppdatert 12. januar 2018