MUS113 Musikkhistorie

Undervisningssemester Høst
Emneansvarlig Høyskolelektor Bodil Kvernenes Nørsett
August 2012

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Emnet MUS113 Musikkhistorie består av en musikkhistorisk innføring og en grunnleggende innføring i analyse og formlære, som til sammen skal gi studenten en bred oversikt over den vestlige musikkens historie og dens ulike uttrykksformer fra antikken og frem til i dag. Emnet binder sammen det vi i dag kaller klassisk musikk og populærmusikk, og viser hvordan ulike musikalske uttrykk har påvirket hverandre på tvers av historiens epoker og stilarter. Studenten gis også ferdigheter i å forstå og analysere musikk fra ulike epoker og stilarter, for på den måten å bedre forstå både den historiske uviklingen og den musikalske egenarten musikk har. Målet er å utvikle studentens historiske forståelse og analytiske evner. Emnet har ”den analytiske musikeren” i sentrum.

Emnet MUS113 Musikkhistorie utgjør 20 studiepoeng av MUS100 Årsstudie i musikk. MUS100 Årsstudie i musikk skal til sammen utgjøre 60 studiepoeng, og er en integrert del av studieprogrammet Bachelor i musikkteknologi (3-årig studieløp) ved ATH.

Etter fullført studium skal studentene:

Kunnskapsmål:
  • ha en grunnleggende forståelse for den vestlige kunstmusikkens historie og utvikling
  • ha en grunnleggende forståelse for den vestlige populærmusikkens historie og utvikling
  • ha en grunnleggende forståelse for sammenhengen mellom den vestlig kunstmusikkens og populærmusikkens utvikling.
  • ha en grunnleggende forståelse for musikkens oppbygging og form i ulike tidsepoker og stilarter
Ferdighetsmål:
  • kunne benytte relevant analyseverktøy til å presentere selvstendige analyser av musikk fra ulike epoker og stilarter
Generell kompetanse:
  • tilegne seg erfaringer og ferdigheter rundt faglig diskusjon og refleksjon
  • tilegne seg ferdigheter i å formidle fagstoff, både muntlig og skriftlig

Musikkhistorie før 1900
I kurset Musikkhistorie før 1900 skal studenten tilegne seg kunnskap om den vestlige kunstmusikken historie frem til ca 1900. Undervisningen gis som forelesninger.

Musikkhistorie etter 1900
I kurset Musikkhistorie etter 1900 skal studenten tilegne seg kunnskap om den vestlige musikkens ulike retninger på 1900-tallet. Sentralt er skillet mellom kunstmusikk og populærmusikk; hvordan dette skillet oppstod, hva som kjennetegner de ulike musikalske uttrykkene, og hvordan de har påvirket hverandre. Undervisningen gis som forelesninger.

Analyse og formlære
I kurset Analyse og formlære skal studenten tilegne seg kunnskap om sentrale musikalske former og deres kjennetegn, og utvikle ferdigheter i å benytte relevante analysemetoder i arbeidet med å beskrive og forstå musikkens egenart. Kurset tar for seg musikk fra ulike epoker og genre, og studenten får arbeide med analyseoppgaver, både individuelt og i grupper. Undervisningen gis som seminartimer.
Undervisningen i kurset Analyse og formlære er obligatorisk.

I emnet MUS113 Musikkhistorie benyttes følgende vurderingsformer:
  • Seminaroppgave med selvvalgt tema, som skal inneholde en analyse av et tilhørende verk eller låt. Omfang: 3 500 ord. Vurderes etter gradert skala A-F, hvor karakteren teller 50 % av emnet.
  • Muntlig eksamen i musikkhistorie. Vurderes etter gradert skala A-F, hvor karakteren teller 50 % av emnet.
For å kunne gå opp til eksamen må følgende være bestått:
  • Obligatoriske mappeoppgaver

Det vil bli avholdt regelmessige evalueringer av emnet etter ATH’s gjeldende retningslinjer.

Pensumliste offentliggjøres nærmere studiestart.

Oppdatert 26. juni 2017