PSY218 Kulturpsykologi

Undervisningssemester Vår
Emneansvarlig Høyskolelektor Hildegunn T. Schuff
September 2013

Årsstudium i psykologi eller tilsvarende.

Emnet PSY218 Kulturpsykologi 10 studiepoeng er et obligatorisk emne i Bachelor i Kultur- og samfunnspsykologi ved ATH.
Undervisningen foregår gjennom forelesninger, oppgaveseminarer og veiledning.

• Kunne gjengi og forklare psykologiske tilnærminger til å forstå menneskers atferd som integrert i kulturen de lever i.
  • Kunne gjøre rede for kulturell variasjon i menneskers atferd og mentale prosesser.
  • Kunne gjøre rede for kulturpsykologiens særpreg, metoder og teoretiske perspektiver.
  • Kunne sammenligne og analysere psykologiske fenomener og prosesser i ulike kulturer.
  • Kunne formidle og diskutere kunnskap om kulturell variasjon i menneskelig atferd muntlig og skriftlig.
  • Kunne bruke fagterminologi for å belyse og drøfte kulturpsykologiske problemstillinger.
  • Kunne vise respekt og forståelse i møte med mennesker med ulik kulturbakgrunn, og reflektere over egne holdninger i kulturmøter.
  • Kunne reflektere over forskjeller mellom ulike retninger og perspektiver innenfor psykologien.

Kulturpsykologi (10 studiepoeng)
Kurset skal gi en innføring i kulturpsykologi som en grunnleggende tilnærming til psykologiske fenomener, hvor individets psyke forstås som uatskillelig fra kulturen. Undervisningen skal presentere kulturpsykologiens særpreg, metoder og bidrag i forståelsen av ulike psykologiske fenomener, som kognisjon, emosjoner, sosial samhandling, helse og moral. En sosiokulturell forståelse av menneskelig utvikling blir presentert. Kurset gir også et innblikk i krysskulturell psykologi, som undersøker kulturell variasjon i atferd og mentale prosesser.

Eksamen er skriftlig skoleeksamen på fire timer. Det benyttes gradert karakterskala (A-F).

Det vil bli avholdt evaluering av emnets forelesninger og seminarer etter retningslinjene i Ansgarskolens kvalitetssikringssystem.

• Heine, Steven J. (2012): Cultural Psychology. 2nd edition. Norton & Company (ca. 560 sider).
  • Hundeide, Karsten (2003): Barns livsverden. Sosiokulturelle rammer for barns utvikling. Oslo: Cappelen akademisk (utvalgte sider, ca. 100 s.).
  • Thorsen, K. & Toverud, R. (2002): Kulturpsykologi. Universitetsforlaget, Oslo. Forord og kap. 1-2, s. 7-31 (25 sider).*
    *Blir gjort tilgjengelig i itsearning

Oppdatert 27. juni 2017